Niš dobija laboratoriju za DNK analize

Bez autora
Jun 15 2011

Najkasnije krajem jeseni Niš će dobiti jednu od najsavremenijih laboratorija za DNK analize na Balkanu, koja će prvenstveno služiti policijskim i sudskim istragama, a, svakako, i za otkrivanje naslednih bolesti, utvrđivanje identiteta ili očinstva. Moderna laboratorija će biti u sklopu Instituta za sudsku medicinu, jedinog u Srbiji van Beograda i Vojvodine. Odluku o formiranju i opremanju laboratorije za DNK analize u Nišu donelo je niško Gradsko veće. Vrhunski uređaji poslednje tehnološke generacije za ovu medicinsko-naučnu oblast koštaće između 150.000 i 200.000 evra. Najviše zbog srodnosti delatnosti Instituta za sudsku medicinu i buduće laboratorije, biće posebno izdvojene i renovirane četiri postojeće prostorije u objektu Instituta.

Niš dobija laboratoriju za DNK analizeNajkasnije krajem jeseni Niš će dobiti jednu od najsavremenijih laboratorija za DNK analize na Balkanu, koja će prvenstveno služiti policijskim i sudskim istragama, a, svakako, i za otkrivanje naslednih bolesti, utvrđivanje identiteta ili očinstva.

Moderna laboratorija će biti u sklopu Instituta za sudsku medicinu, jedinog u Srbiji van Beograda i Vojvodine.

Odluku o formiranju i opremanju laboratorije za DNK analize u Nišu donelo je niško Gradsko veće, gde nam je rečeno da će vrhunski uređaji poslednje tehnološke generacije za ovu medicinsko-naučnu oblast koštati između 150.000 i 200.000 evra. U „gradskoj vladi“ Niša ističu takođe da će, najviše zbog srodnosti delatnosti Instituta za sudsku medicinu i buduće laboratorije, biti posebno izdvojene i renovirane četiri postojeće prostorije u objektu Instituta. Na samom Institutu kažu da će znatno biti unapređen rad stručnjaka iz oblasti sudske medicine. Isto tako za preko potrebne sudskomedicinske ili kriminalističke analize materijal više neće morati da se šalje za Beograd i na rezultate se neće čekati i po nekoliko meseci, rekao nam je prof. dr Radovan Karadžić, direktor Instituta za sudsku medicinu u Nišu:

– Najznačajniji aspekt rada buduće laboratorije biće forenzička ispitivanja bioloških tragova pronađenih tokom istraga u rasvetljavanju ubistava i drugih krivičnih dela, identifikacija posmrtnih ostataka nestalih ili osoba stradalih u saobraćajnim nesrećama, kao i utvrđivanje očinstva. Do sada smo sve materijale potrebne za laboratorijske analize morali da šaljemo na ispitivanja laboratoriji Kriminalističkog centra MUP-a Srbije, ili Medicinskog i Biološkog fakulteta Beogradskog univerziteta. Zbog skupog, ali i veoma komplikovanog transporta materijala koje smo slali u Beograd biće i velikih ušteda finansijskih sredstava posle otvaranja naše laboratorije – kazao nam je dr Karadžić.

Osim za potrebe policije i pravosudnih organa, nova laboratorija obavljaće i sve neophodne analize za potrebe klinika, zavoda i instituta Kliničkog centra u Nišu. Lakše će se utvrđivati urođene ili nasledne bolesti, kaže dr Radovan Karadžić, ističući da je samo na ovom planu godišnje Institut za sudsku medicinu primao i više od hiljadu zahteva sa klinikaniškog centra, ali i sve prosleđivao laboratorijama i ustanovama u Beogradu.

Niški gradonačelnik Miloš Simonović je, obrazlažući odluku Gradskog veća, za naš list rekao da je Strategijom za bezbednost grada Niša, usvojenom pre godinu i po dana, bilo predviđeno da se formira laboratorija za DNK analize tokom 2011. godine, ali i da se obezbede sredstva i prostor za nju:

– Manji deo, trećinu potrebnih sredstava za nabavku najsavremenije opreme, obezbedićemo iz gradskog budžeta, a veći od donacija. Kako Institut za sudsku medicinu poseduje prostor, a u njemu, što je od posebnog značaja, rade vrhunski stručnjaci, već krajem ove godine nova i moderna laboratorija počeće i da radi – rekao nam je Simonović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik